Gudangan sambal met Surinaamse groente
Gudangan sambal staat bekend als de lekkerste kokossambal voor Surinaamse groente. Een recept dat met name in de Javaanse en Indonesische keuken wordt gemaakt. De smaakmakers van deze klassieker bestaan uit geraspte kokos en peper.
Vooral het eiland Java houden de mensen namelijk van de pittig – zoet combinaties. In Indonesië wordt Gudangan ook wel Urap genoemd, waarbij deze klassieker vooral bij feestdagen en andere speciale gelegenheden zoals huwelijksceremonies, herdenkingen en besnijdenissen wordt geserveerd.
De twee recepten kun je moeiteloos thuis bereiden en de meeste ingrediënten kun je ongetwijfeld in je plaatselijke Toko vinden. De kokossambal gecombineerd met de Surinaamse groente vormen samen een ontzettend gezonde maaltijd met zowel Javaanse als Surinaamse roots.
Recept voor de kokossambal:
Begin met het raspen van de kokos, of gebruik diepvries geraspte kokos en zet apart. Vermaal vervolgens de knoflook, verse kenjoer en rawit peper tot een fijn mengsel. Voeg naar smaak wat zout toe Je kunt deze ingrediënten allemaal bij je lokale toko krijgen.
Hierna zet je een wok op het vuur en voeg je zo’n 6 eetlepels zonnebloemolie toe. Zodra de pan heet begint te worden voeg je de trassie toe en bak dit ongeveer 15 tot 20 minuten. Roer het mengsel goed door tijdens het bakken.
Pak dan een nieuwe pan (zonder olie) en zet op het vuur. Meng de trassie met de geraspte kokos en schep dit tijdens het bakken goed om. Het is de bedoeling dat je de kokos droog bakt, zonder te laten aanbranden. Voeg nu de kippenbouillon, palmsuiker en zout toe en roer net zo lang tot het mengsel droog is en bruin van kleur.
Recept voor de Surinaamse groente:
Voor de bereiding van de Surinaamse groente kan je kiezen uit taugé, witte kool, kousenband of dunne sperziebonen. Verder kun je eventueel wat verse bladgroenten zoals amsoi, klaroen, water spinazie, Chinese tong ho of goma-wiri hieraan toevoegen.
Snijd de grote groente zoals de witte kool en de kousenband in stukjes van ongeveer 2,5 cm. De groente vooraf goed wassen en apart kort blancheren. Dit betekent dat je de groente kort in kokend water legt en vervolgens afgiet. Zo verliest de groente net even die rauwe smaak, terwijl het toch lekker knapperig blijft.
Laat zowel de kokossambal als de geblancheerde groente afkoelen en mix de twee vervolgens goed door elkaar. Het gerecht Gudangan sambal met Surinaamse groente wordt vaak met een hardgekookt eitje (in partjes) geserveerd.
Vindt hieronder mijn Heri Heri recept die ik graag met jullie deel, en binnenkort zal ik een video posten op mijn Youtube kanaal.
Eet smakelijk,
Aida Smore
Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.