Login

Zelf ook Amsoi Surinaamse Bladgroente telen?

Paginaweergave:     4734
Zelf ook Amsoi Surinaamse Bladgroente telen?

Zelf ook Amsoi Surinaamse Bladgroente telen?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Amsoi Surinaamse Bladgroente. Dit is een bekende soort bladgroente uit Suriname, maar van origine uit Afrika komt, die perfect in je eigen moestuin gekweekt kan worden in Nederland. In de zomer stond ik trots naar een filmpje te maken in mijn eigen moestuin. Na 7 weken zaaien kon ik eindelijk genieten van mijn eigen Amsoi. Deze bladgroente eten wij graag met droge garnalen, zoutvlees of gedroogde vis.

Amsoi smaakt een tikje bitter en pittig. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Amsoi familie is van de mosterdplant. Binnenkort zal ik een filmpje op mijn YouTube kanaal posten. Nu is het wel zo dat ik zie dat er een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het telen van deze bladgroente. Om je wat beter op weg te helpen heb ik hieronder alles op een rijtje gezet wat je moet telen van Amsoi!

 

 

Wanneer moet je Amsoi zaaien?

Wil je zelf Amsoi in je moestuin telen dan zal je eerst moeten beginnen met het zaaien. Ik zaai Amsoi altijd in tweede helft van juli. Dit is namelijk de beste maand voor deze bladgroente. Het is ook mogelijk om ze binnen al te zaaien en om ze later buien te zetten. Voor het zaaien van de Amsoi heb ik de volgende stappen even voor je onder elkaar op een rijtje gezet.

  • Zorg voor zaaigeultjes met minimaal 40 cm ertussen. Dit kan je door een hark om de grond te leggen, deze afstand is vaak precies wat je moet hebben.
  • Leg de zaadjes op een afstand van 8 cm uit elkaar tijdens het zaaien
  • Dek het zaad goed af met vochtige potgrond
  • Druk de grond licht aan met een plankje of met je hand

Door de bovenstaande tips te volgen kan je jouw Amsoi met succes zaaien. Het is verstandig om in de droge periodes bij het zaaien de zaadjes af te dekken met een vochtige jutezak. Als de plantjes beginnen te groeien kan je de zakken weer weghalen.

Het planten en telen van de bladgroente

Het planten is de volgende stap. Deze plant is niet goed te verplanten omdat dit een groeistilstand veroorzaakt met daardoor een grotere kans op doorschieten. Wil je ze toch verplanten dan moet je een definitief bedje maken met je vinger met de juiste afstanden voor het plantje. Belangrijk is om de plantjes met de wortels in de gaatjes te laten vallen. Dit zorgt ervoor dat ze zo goed mogelijk geplant kunnen worden.

Nadat je de plantjes met succes hebt gezaaid of verplant zal je ze kunnen telen wanneer ze groot zijn geworden. De plantjes zullen na een weekje boven de grond komen. Dit betekent natuurlijk nog niet dat je ze kunt telen. Je kunt ze pas telen als ze echt volledig zijn volgroeid. Wees altijd voorzichtig tijdens het telen om te voorkomen dat je de plant beschadigd. Zo heb je er nog langer plezier van.

Hoe kan je Amsoi bewaren?

Heb je zelf besloten om Amsoi in je moestuin te planten en is je eerste oogst gelukt dan is het natuurlijk de bedoeling om jouw nieuwe bladgroente zo goed mogelijk te bewaren. Verse Amsoi kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Wil je de Amsoi in de vriezer stoppen dan kan dit. Wel is het hiervoor noodzakelijk om de Surinaamse bladgroente minimaal 2 minuten te blancheren. Stop het vervolgens in een goed gesloten plastic zakje. Bij en temperatuur van -18 graden is de Amsoi ruim 2 maanden houdbaar. Door hierop te letten kan je net als mij heerlijke Amsoi telen in je eigen moestuin.

 

 

, ,

0 Responses to Zelf ook Amsoi Surinaamse Bladgroente telen?

  1. Y.S March 26, 2021 at 5:47 pm #

    Goedemiddag.

    Leuke bekende recepten en makkelijk te bereiden.

    Alleen het recept van krokante bakbanaan ben ik nog niet tegen gekomen.

    Alvast bedankt.

    Vrgr,
    Yvonne

  2. Peter Kuster May 30, 2021 at 2:50 pm #

    Hallo Aida,
    Vanmiddag je site ontdekt, Wat leuk en gevarieerd. Ik heb nog niet alles bekeken maar ik heb nu al het idee HIER MOET IK MEER KOMEN. De Fa Chong lijkt me heel lekker ik ga hem (of moet ik hier over haar schrijven) zeker snel proberen. Ik schrijf je snel op deze blog terug wat ik ervan vind. Liefde volle warme groet Peter.

  3. Djojo July 4, 2021 at 9:25 pm #

    Goedenavond,
    In het filmpje doet u er 2 theelepels maizenameel bij, maar dit staat niet in het recept, die u op uw website bij het betreffende filmpje geplaatst heeft. Moet de maizena er wel of niet bij. Ik dacht dat het of maizena of tapiocameel was en niet allebei, omdat het allebei bindmiddelen zijn en eigenlijk bij gebruik van allebei dubbelop zou zijn.
    Ik hoor het graag.

  4. Jannet July 27, 2021 at 8:24 pm #

    Ik mis toch de sereh in de soep, en die hoort toch echt in saotosoep te zitten. Ik vind het niet zo goed recept, sorry.en de aardappel, kun je ook gewoon kopen, in de vorm van chips, is veeel makkelijker

Leave a Reply