Wokken met Fa Chong
Heb jij al een keertje van Fa Chong gehoord? Fa Chong – ook wel eens Fa Tjong genoemd, is een lekkere, gedroogde en kruidige worst. In de worst wordt vijfkruidenpoeder, sojasaus, zout, suiker en rozenlikeur samengevoegd.
Fa Chong wordt heel erg vaak gebruikt in de Surinaamse keuken en is ook erg geliefd bij Chinezen die een Surinaamse achtergrond hebben.
In deze worst kan je twee verschillende varianten vinden. Zo heb je Fa Chong van kippenvlees en Fa Chong van varkensvlees.
Over het algemeen wordt deze worst vooral gebruikt als smaakmaker. Zo kan je hem bijvoorbeeld in lap cheung of lap cheong gebruiken.
Fa Chong kan je ook in kleine blokjes snijden en dan roerbakken met een lekkere nasi of bami, of bij een omelet of groentegerecht doen. In mijn Tjauw-Min Recept heb ik dan ook de heerlijke Fa Chong van Lufo gebruikt, voor het recept klik hier. Je kan Fa Chong tevens erg makkelijk in de vriezer houden wanneer je hem geopend hebt. Hij is ook makkelijk te bewaren in de koelkast.
In Suriname kan je Fa Chong zowel vers als gedroogd kopen. Op zich is deze worst een variant op de Cantonese Lachang. De kruidenmix die je in Fa Chong terugvindt is helemaal afhankelijk van de chef, maar over het algemeen is de worst lekker pittig. Het worstenvlees wordt dan in een varkensdarm gestopt en gerookt om daarna gedurende enkele weken gerookt te worden. Dit is eveneens hoe de kleur en de geur van de worst ontstaan.
Lap Chong og Lap Cheung is een worst die wat harder is en over het algemeen wat langer bereid moet worden dan Fa Chong.
Je kan Fa Chong ook mooi afgrillen om de worst een prachtige smaak te geven. Over het algemeen is de worst niet pikant maar wel erg gekruid. De worst heeft een goude kleur en is lekker met witte gekookte rijst.
Wanneer je Fa Chong van kip bestelt dan weet je dat de Fa Chong gemaakt is van 100% kippenvlees. Daarnaast wordt er vaak ook alcohol aan te worst toegevoegd.
Fa Chong durft al wel eens grover te zijn dan de worsten die wij hier in Nederland gewend zijn, maar toch is de worst een niet te missen ingrediënt in de Surinaamse keuken
2 Responses to Wokken met Fa Chong
Leave a Reply Click here to cancel reply.
Mijn Voorraadkast
Mijn recente recepten
-
Gudangan sambal recept
In dit artikel vind je...
Recipe by Aida Smore | -
Tjauw-Fan met Fa Chong
Tjauw-Fan met Fa Chong Chinese...
Recipe by Aida Smore |
Ingrediënten:
- Aardappelen
- Amandelen
- Bakkeljauw
- Bread
- Buikspek
- Bumbu buah
- Cassave
- Egg
- Fa Chong
- Fruit
- Garam Masala
- Groene Erwten
- Gula Jawa
- Jackfruit
- Ketan meel
- Ketjap Manis
- Kip
- Knoflook
- Kokosmelk
- Kouseband
- Laos Wortel
- Loempia vellen
- Marinades
- Paksoi
- Pandan
- Rijstwijn
- Rundvlees
- Salam Blad
- Sesam Olie
- Soja Saus
- Tahoe (Tofu)
- Tapioca meel
- Tomaten
- Varkensstaart
- Zonnebloem olie
- Zoutvlees
Goedemiddag.
Leuke bekende recepten en makkelijk te bereiden.
Alleen het recept van krokante bakbanaan ben ik nog niet tegen gekomen.
Alvast bedankt.
Vrgr,
Yvonne
Hallo Aida,
Vanmiddag je site ontdekt, Wat leuk en gevarieerd. Ik heb nog niet alles bekeken maar ik heb nu al het idee HIER MOET IK MEER KOMEN. De Fa Chong lijkt me heel lekker ik ga hem (of moet ik hier over haar schrijven) zeker snel proberen. Ik schrijf je snel op deze blog terug wat ik ervan vind. Liefde volle warme groet Peter.
Goedenavond,
In het filmpje doet u er 2 theelepels maizenameel bij, maar dit staat niet in het recept, die u op uw website bij het betreffende filmpje geplaatst heeft. Moet de maizena er wel of niet bij. Ik dacht dat het of maizena of tapiocameel was en niet allebei, omdat het allebei bindmiddelen zijn en eigenlijk bij gebruik van allebei dubbelop zou zijn.
Ik hoor het graag.